Inleiding

De Kleikolonie komt te liggen in het innovatieve Oosterwold en wordt een plek om te werken en wonen, met de nadruk op groen, creƫren en hergebruik. De initiatiefnemers hebben uitgebreide volkstuin ervaring en houden zich tevens bezig met educatie, ambachten en nieuwe technologie.

De drie woningen worden bescheiden qua omvang en zullen waar mogelijk zelfvoorzienend functioneren. De werkruimtes zullen bestaan uit kantoor aan huis, een atelier, een digitale fotostudio en een computer soft- en hardware ontwikkel lab.

Op de kavel worden boomgaarden (fruit en noten), wijnranken en moestuinen aangelegd. Natuurlijk tuinieren speelt hier de hoofdrol. Tevens zal er een kas worden gerealiseerd en mogelijk een klein erf voor kleinvee.

Bezoekers van de Kleikolonie kunnen inspiratie opdoen en leren over natuurlijk tuinieren, zelfvoorziening en hoe je nieuwe techniek (zoals zelfgebouwde internet-of-things, blockchain) in kan zetten voor stadslandbouw en energiebeheer.

Op het terrein zullen open tuin dagen en workshops georganiseerd worden voor kids en volwassen. Denk hierbij aan rondleidingen, het bedrukken van mokken, etsen en goudsmeden. Tevens zullen er technische workshops georganiseerd worden, zoals omgaan met 3d-printers en lasersnijders, elektronica en programmeren.

Op natuurlijk vlak komen er workshops over (moes)tuinieren, inmaak technieken, recycling en gebruik van natuurlijke materialen.